Digitalizacija servisa, prava smer uspešnega podjetja!

Digitalizacija servisa

AVTOR: Majda Drame

Vidne so korenite spremembe v poslovanju podjetij. Digitalna transformacija preobraža poslovne procese, cilji podjetij pa so jasno zastavljeni: optimizacija, avtomatizacija in transparentnost procesov!

Ste podjetje, ki deluje v segmentu vzdrževanja in servisa? Verjetno ste že veliko slišali o digitalizaciji, digitalni transformaciji in načinih dela, ki so jih nekatera uspešna (večja) podjetja v vaši dejavnosti že vpeljala v svoj vsakdan.

Zagotovo ni presenečenje, da ste že tudi sami razmišljali o tem koraku in ga sprejeti kot del svoje zgodbe o uspehu. Ampak ali veste, kako začeti?!

Berite dalje … V tem članku sem pripravila nekaj napotkov za lažji začetek.

Najprej razjasnimo, kaj sploh pomenita digitalna transformacija in njena uvedba.

Digitalna transformacija predstavlja spremembo v poslovanju in izboljšanje v izvedbi poslovnih procesov. Prvi korak pri digitalni transformaciji je nadomestiti papirno poslovanje pri izvedbi procesov, ki se dogajajo izven podjetja – torej “uvesti elektronske obrazce”. Ni pa to edini in končni korak; digitalizacija prinaša precej več prednosti in pozitivnih učinkov kot zgolj nadomestitev papirnega poslovanja. Več o tem naslednjič.

Zakaj bi si želeli digitalne transformacije?

Cilj vseh vodilnih je postati uspešno podjetje v svoji dejavnosti in vzdrževati konkurenčno prednost. Da lahko dosežemo takšen cilj, je bistveno, da gledamo naprej, v prihodnost, in sledimo trendom, ki nas vodijo v to smer.

Z digitalizacijo servisnih procesov postanete bolj konkurenčni in lažje vstopate na tržišče. Če želite biti opaženi, morate izstopati iz množice. Svojim strankam tako ponudite najboljšo možno uporabniško izkušnjo, ki se začne s prvim kontaktom. Z digitalizacijo svojih procesov olajšate tudi komunikacijo s stranko ter jim tako nudite še dodano vrednost. Ker ste odzivni, strokovni in dostopni, se stranke vračajo, hkrati pa se dviguje vaš ugled.

Prednosti digitalizacije v2

Kako začeti?

1. Zastavite si (realne) in dosegljive cilje.

Natančno zastavljeni koraki so prava pot do cilja. Brez jasnih ciljev, ki so osredotočeni k uspehom, ne bomo nikoli prišli do želenih rezultatov. Ključni del pri realno zastavljenih ciljih je tudi realna časovnica. Upoštevati je potrebno, da kakršnekoli spremembe zahtevajo svoj čas in nerealno bi bilo pričakovati, da bi se zgodile čez noč. Sprememba obstoječih praks vključuje tudi spremembe pri posameznikih in ravno te spremembe vzamejo največ časa.

2. V digitalno transformacijo vključite svoje ključne sodelavce.

Vam izvedba in zaključek procesa po izvedenem servisu predstavljata velik izziv? Potem vsekakor morate v digitalno transformacijo vključiti tudi vaše sodelavce iz zaledne pisarne, ki skrbijo za zaključek procesa. Pomembno je, da digitalna transformacija skrajša izvedbo njihovih procesov in da pridobijo servisne naloge TAKOJ ob zaključku servisa že v elektronski obliki.

Vsekakor pa to ne pomeni, da pozabimo na sodelavce, ki izvajajo servis. Tudi ta del zaposlenih je zelo pomemben. Zanje je ključnega pomena, da jim omogočite rešitev z enostavno uporabniško izkušnjo, ki jim kadarkoli in kjerkoli na terenu omogoča dostop do ključnih informacij.

3. Za izvedbo digitalizacije poiščite zunanjega partnerja.

V večjih podjetjih za sledenje trendom in uvedbe projektov digitalizacije odprejo nova delovna mesta, ki se ukvarjajo izključno s tem področjem. Vemo pa, da takšna izbira ni vedno ekonomsko upravičena. Optimalnejša pot je poiskati zunanje podjetje, ki je specialist na področju digitalizacije z vidika svetovanja in razvoja ustreznih rešitev.

Digitalizacija oko

Uspeh je odvisen od nas samih. Pripravljenost podjetja na spremembe je prvi korak, sledi pa dobra ekipa, ki strategijo razvoja vnese v poslovanje in vsakdan. Če imate dobro postavljeno strategijo, vpletene prave ljudi in če ste si za izvedbo izbrali partnerja z izkušnjami, sta rast in razvoj zagotovljena.

Ne odlašajte in že danes naredite korak k uspešni prihodnosti. Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali pri uvedbi digitalizacije.

info@i-rose.si

03 733 82 54