Si lahko privoščite zaostajati za konkurenco?

Digitalna transformacija, dobrodošla!

Še nobena dobra sprememba se ni zgodila brez jasno začrtane poti ter pravilno zastavljenega cilja in nič drugače ni pri digitalni transformaciji. V današnjem hitro spreminjajočem se svetu smo prisiljeni slediti trendom in sprejeti spremembe, s pomočjo katerih smo učinkovitejši, hitrejši in fleksibilnejši.

Strah pred zaostajanjem za konkurenco in želja po rezultatih, vidnih že čez noč, nas potisnejo k hitrim, nepremišljenim odločitvam.

Katere pa so te odločitve? Mi smo jih združili v tri skupine.

Be where the world is going JPG

Lasten razvoj ali »Med dvema stoloma se na tla usedeš«

Lasten razvoj lahko z lahkoto primerjamo s sedenjem na dveh stolih. Zakaj?

Vse prevečkrat se zgodi, da želimo znižati stroške, zato se lotimo razvijanja lastne rešitve. To pomeni, da smo se lotili za nas povsem neznanega in novega področja ter se želimo razvijati izven svojega področja delovanja. Takšne strategije so pri razvoju informacijskih rešitev že na začetku obsojene na propad ali pa za sabo potegnejo kup dodatnih stroškov, porabljenega časa in slabe volje. Zapravljeno energijo in čas za razvoj lastnih informacijskih rešitev pa bi lahko koristneje usmerili drugam.

Oddaljeni dostop do zalednih informacijskih rešitev (ERP) ali »kdor se smeje v petek, se joče v nedeljo«

»Konkurenca je že digitalizirala svoje poslovne procese, mi pa še vedno zaostajamo za trendi! Potrebno je narediti spremembo. Uvedemo način dela, ki ne prinese želenih rezultatov. Odločili smo se, da bodo sodelavci na terenu uporabljali kar oddaljeni dostop do ERP sistema.«

V teoriji se sliši dobro, v praksi pa ta sprememba prinese veliko slabe volje in težav. Povezava do mobilnega omrežja ali zelo dobra Wi-Fi povezava je nujen predpogoj, da sploh lahko dostopamo do ERP sistema in izvedemo svoje aktivnosti. Za uporabo ERP sistemov pa so potrebne dodatne ure izobraževanja in uvajanja sodelavcev. Ponovno si delate medvedje usluge!

V izogib izgubljenemu času in denarju potrebujete sistem, ki ga bo lahko uporabljal vsak, ki zna uporabljati pametni mobilni telefon. Vaši sodelavci si želijo prijazne uporabniške izkušnje. Zakaj jim ne bi tega tudi omogočili?

Uvajanje rešitev brez integracije z zalednimi informacijskimi rešitvami (ERP) kot »slabo orodje, ki je cesta k zamudi. Mojstra okrade in delavca utrudi«.

Zavedate se, da morate nekaj spremeniti, odprti ste za spremembe, hkrati pa iščete najcenejšo možno pot.

A pozabljate, da je najcenejša pot v tem trenutku pravzaprav najdražja na dolgi rok. Uvedba sistemov brez vsaj delne povezave z obstoječimi informacijskimi sistemi je rešitev, ki bo celoten proces na dolgi rok porušila, kot se poruši hišica iz kart.

Z uvajanjem sistemov, ki med sabo niso povezani, si vzpostavite nove baze podatkov, ki niso poenotene z obstoječimi. S tem si ustvarite dodatna administrativna dela; koraki, ki jih lahko izvede učinkovit informacijski sistem, so še vedno izvedeni s strani sodelavca ter tako ni prišlo do razbremenitve zaposlenih. Prav je, da so sistemi, ki se v podjetju uporabljajo, smiselno povezani. Prav tako pa mora biti vzpostavljen pretok ključnih informacij. Naj bo digitalna transformacija uporabna za vse, tako za sodelavce na terenu kot v zaledni pisarni.

Kako vas i-Rose popelje do digitalne transformacije? Na podlagi naših izkušenj in seveda vašega sodelovanja ustvarimo najučinkovitejšo pot.

Saj veste da »kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri«.

Avtor: Majda Drame, oktober 2019

Kontaktirajte nas že danes!