Do gradiva iz naslanjača

Novi Tednik, 13.6.2008

Zgodovinski arhiv Celje je prvi med slovenskimi arhivi, ki se lahko pohvali s spletnim iskalnikom po arhivskem gradivu. Nova spletna programska rešitev, ki jo je izdelalo podjetje i-Rose iz Laškega, bo bistveno približala delovanje arhiva splošni javnosti ter omogočila učinkovitejše upravljanje arhivskih zbirk, so prepričani v celjskem arhivu.

»To je prvi, a zelo pomemben korak k večji prepoznavnosti in večji dostopnosti do gradiv, ki jih hranimo v našem arhivu,« je poudaril direktor Zgodovinskega arhiva Celje mag. Bojan Cvelfar. S spletno programsko novostjo so v arhivu predvsem želeli olajšati delo uporabnikom, ki bodo lahko odslej kar iz domačega naslanjača preverili, ali imajo v celjskem arhivu na voljo določeno gradivo. Pri čemer bo novost precej olajšala delo tudi zaposlenim v arhivu. Arhivsko gradivo je popisano po mednarodnih standardih, pri čemer je spletno iskanje možno po tematiki, signaturi, naslovu …

Spletni vodnik do arhivskega gradiva ves čas dopolnjujejo, pri čemer je dostop trenutno možen do približno 300 fondov. Sicer pa bo Zgodovinski arhiv Celje v roku enega meseca dobil tudi prenovljeno spletno stran, ki bo urejena kot portal. Preko spletne strani www.zac.si bo možno elektronsko naročiti gradivo, prav tako pa bo na njej predstavljeno najbolj zanimivo gradivo, ki ga Celjski arhiv hrani v digitalizirani obliki.