Tobi

Revija Internet, september 1998

Ustvarjalci iskalnika Tobi – podjetje I-Rose – se ponašajo z nazivom prvi slovenski internet iskalnik. Če ne upoštevamo skromnega iskalnika v okviru Mat’Kurje, lahko temu pritrdimo, čeprav je luč sveta ugledal šele nedavno. V iskalni bazi je vpisanih več kot 250.000 dokumentov s slovenskimi IP-naslovi, kar naj bi predstavljalo veliko večino.

Vpis v zbirko je samodejen, s pomočjo robota, ki išče dokumente. Včasih je treba vpisati če pot do prve strani, vse ostale potem najde robot, ki prečeše vse strani v nekaj dneh in v zbirko vnese vse spremembe. Iščemo lahko po vsem besedilu, po ključnih besedah, naslovu strani, avtorjevem e-naslovu, opisu slik itn. Čeprav ustvarjalci iskalnika Tobi obljubljajo, da bodo možnosti iskanja v prihodnosti skušali čimbolj približati načinu, uporabljenem v iskalniku Alta Vista, so trenutno v zaostanku, saj iskalnik ne podpira uporabo operatorjev. Zato pa iskalnik Tobi zna ignorirati zelo pogoste besede, kot so in, ali, za, je itn. Iskanje z operatorji, – in podobnimi je lahko zelo uporabno pri nekoliko zahtevnejšem iskanju. Primer: če iščemo vse od koka-kole različne osvežilne pijače; napišemo “cola -cola”. Operatorji omogočajo še veliko več – čeprav se zdijo nekoliko zapleteni, nam lahko v določenih primerih iskanje zelo poenostavijo in predvsem skrajšajo. Rezultati iskanja so oštevilčeni, opremljeni z velikostjo dokumenta in datumom je urejen in pregleden. Število zadetkov je res veliko, še posebno pri splošnih pojmih, zato bi bila uvedba iskanja s pomočjo operatorjev zelo zelo koristna. Visokemu številu zadetkov botruje tudi dejstvo, da se nekateri dokumenti v zbirki podvajajo. Vrstni red zadetkov ni odvisen od stopnje ujemanja dokumenta s pogoji iskanja, kot počnejo vsi večji svetovni iskalniki.

… Primerjava s Tobijem je za Kekca porazna. V najboljših primerih je Kekec pokazal približno trikrat manj zadetkov, v nekaterih celo sto in večkrat manj.

… Pravzaprav nobeden od obeh iskalnikov (o.p. Tobi in Kekec) ni povsem zadovoljiv. Tobi je soliden izdelek, ki ga od popolnosti ločujejo le malenkosti, za Kekca pa lahko rečemo, da pomanjkljivosti za zdaj prevladujejo nad prednostmi.

… Če primerjam iskalnika Tobi in Kekec z imenikoma Mat’Kurjo in Slowwwenia.com, ugotovim, da je po iskalni moči najboljši Tobi, sledita pa mu Mat’Kurja in Slowwwenia.com za njima pa ceplja Kekec. Po videzu prednjači Slowwwenia.com, sledijo pa Tobi in Mat’Kurja. Tudi tu je zadnji Kekec, ki pa mu, če ne zaradi drugega, vsaj zaradi simpatičnega imena, želim čimprejšnje okrevanje. Slovenski imeniki in iskalniki ne zaostajajo veliko (če sploh) za sorodniki iz tujine. Vask med njimi ima nekatere vrline, ki jih drug nima, žal pa to bolj ali manj velja tudi za pomanjkljivosti, zatorej idealnega imenika oz. iskalca še ni. To pomeni, da se v boj lahko vključijo tudi drugi imeniki, ki smo jih v tej primerjavi spregledali.

Marko Kovač