KNJIGE MLADINSKE KNJIGE V MEDOMREŽJU

Delo, 13.8.1997

Novi naslov za lenobne knjigoljubce in knjigožere.

Predstavitvena stran založbe Mladinska knjiga omogoča brskanje po katalogu knjig in preprosto naročanje – Poseben katalog za profesionalce

Po vzoru številnih tujih založb so tudi slovenske založbe začele svojo ponudbo predstavljati v elektronski obliki. Prejšnji mesec smo poročali o postavitvi prve slovenske elektronske knjigarne, ki jo je pripravila založba Slovenska knjiga in ponuja naslove več kot desetih tukajšnjih založb. Včeraj pa so v okviru “poletne knjigarne slovenskih založnikov”, ki poteka v razstavnem prostoru podjetja Domus na Slovenski cesti (torej na istem mestu), predstavniki založbe Mladinska knjiga predstavili elektronsko knjigarno MKZ, ki je – kot so zapisali v predstavitvenem besedilu – na medomrežnem naslovu www.mkz-lj.si dosegljiva že od druge polovice junija.

Predstavitvena stran založbe Mladinska knjiga je, kot je razumljivo, namenjena predvsem individualnim uporabnikom, bralcem in kupcem knjig in drugih založbinih izdaj, med katerimi so tudi kasete, videokasete, plošče in računalniške plošče; profesionalnim uporabnikom, knjigarjem, knjižničarjem, učiteljem, ustanovam bodo informacije vsekakor tudi v pomoč, računski center založbe pa jim bo pripravil poseben elektronski katealog (zdaj ga v svojih potujočih pisarnah, ki imajo modemski dostop do glavnega računalnika založbe, za naročanje knjig uporabljajo zastopniki), orodje, s katerim bodo omogočili neposredno naročanje tudi trgovinam in večjim naročnikom.

Elektronska knjigarna Mladinske knjige (pripravilo jo je računalniško podjetje I-Rose iz Laškega) premore več razdelkov, najpomembnejši pa je knjižni katalog, v katerem so razvrščene vse knjižne in druge izdaje založbe. Zdaj je v katalogu dva tisoč štiristo naslovov; večina enot ima poleg osnovnih podatkov (naslov, avtor, število strani, vezava, maloprodajna cena, dobavljivost) tudi sliko naslovnice in krajši opis vsebine, informacije o novih izdajah pa redno vnašajo vsak petek. Na nove naslove še posebej opozarjajo v razdelku Knjižne novosti tedna, med posebne ugodnosti pa redno uvrščajo mesečne akcijske prodaje z do petdeset odstotkov znižanimi cenami. Ponudbo bodo – kot zagotavljajo – dopolnjevali še s posebnimi ugodnostmi za “brkljalce”. V tem delu predstavitve ponuja založba tudi vsa prednaročila za pomembnejše knjižne izdaje. Nekatere pomembnejše izdaje so še dodatno predstavljene, ena menda zdaj že z video posnetkom oglasnega sporočila, ki se je sicer predvajalo na televizijskih postajah.

Seveda založba kot izdajateljica treh revij, namenjenih mlajšim bralcem, ni pozabila na izčrpno predstavitev Cicibana, Pila oziroma Pisanega lista in Gee. Vse tri publikacije so predstavljene s povzetkom vsebine iz tekoče številke, dodane pa so tudi napovedi zanimivosti iz prihodnjih izdaj. Elektronska knjigarna Mladinske knjige radovednežem in naročnikom knjig omogoča tudi, da se naročijo na redna obvestila o novostih. Če vpišejo svoje podatke in elektronski naslov, bodo od MKZ dobivali sprotne informacije o vseh založbinih novostih po elektronski pošti. V obvestilu zapisani naslov novitete je povezan s katalogom, tako da klik nanj pripelje brkljalca na mesto v katalogu, kjer je novost vpisana in opisana. Ob vsakem v katalogu predstavljem naslovu je seveda na zaslonu nespregledljiv gumb za izbiro in naročanje, ki omogoča vpisovanje poljubnega števila naslovov v elektronsko naročilnico. Le-to naročnik po elektronski pošti pošlje v računalniški informacijski sistem založbe, tam naročilo obdelajo in prihodnji dan izpišejo kot nalog za pošiljanje naročenega blaga. Dostavo iz skladišča na pošto založba zagotavlja v 24 od naročila, knjiga pa je pri naročniku v dveh do treh dneh (zdaj je mogoče le naročanje po povzetju, kasneje bo založba omogočala tudi plačilo s kreditno kartico, pri prednaročilu pa bo ponudila tudi obročno odplačevanje).

Elektronska knjigarna – kot smo zapisali že ob predstavitvi Slovenske knjigarne – nareja knjigoljubcem tako prijetno opravilo, kot je brskanje po policah “prave” knjigarne, sicer za odvečno početje, njena nespregledljiva prednost pa je, da je odprta 365 dni, štiriindvajset ur na dan.

IGOR BRATEŽ

PREPROSTO IN HITRO – Želene naslove nakupovalci v elektronski knjigarni le odklikajo z miško, ob sklepu brskanja le odklikajo z miško, ob sklepu brskanja pa založbi po elektronski pošti odpošiljejo naročila. Knjige pridejo v dveh do treh dneh.