Slovenske knjigarne

Internet, november 1997

Nekateri vizionarji že nekaj časa napovedujejo, da bodo elektronski mediji kmalu pospravili s tiskom, oznanjajo pisarne brez papirja, knjigam pa, da se bomo le še smejali. Mediji, ki naj bi knjige nadomestili, so po njihovem mnenju bodisi zgoščenke bodisi internet.

In vendar, vsi, ki smo kdaj poskusili prebrati kaj daljšega na računalniškem zaslonu, vemo, da knjiga ostaja knjiga in nič ne kaže, da bi se to v kratkem utegnilo spremeniti. Na to nas opomni tudi dejstvo, da ob nakupu vsakega programskega paketa domov odnesemo zajeten kup knjig, ki ga, če bi imeli vizionarji prav, nikakor ne bi več potrebovali. Knjige z omrežja se tako odmikajo v prihodnost, a ne prav v vsakem pomenu besede. Knjigarn je tu že veliko, zadnje čase so se začele v velikem številu pojavljati tudi pri nas. Omrežna knjigarna je kraj, kamor vstopiš s pomočjo brkljalnika, se sprehodiš med naslovi, si ogledaš platnice, prebereš povzetke, nato izbereš, kar želiš, in čez nekaj dni naročeno dobiš domov (seveda v papirnati obliki). Ogledal sem si šest slovenskih omrežnih točk, na katerih je mogoče izbrati in naročiti knjige, in takoj na začetku ugotovil, da gre v večini primerov za založbe, ki svoje naslove ponujajo prek interneta. To je že ena izmed resnih omejitev, saj v klasičnih knjigarnah navadno nismo omejeni le na naslov ene same založbe.

Mladinska knjiga (WWW.MKZ-LJ.SI)
Mladinska knjiga je prav gotovo najbolje urejena in pregledna elektronska knjigarna pri nas. Pravzaprav bi morali ime razširiti kar na “elektronska knjigarna in papirnica”, saj lahko poleg knjig naročate še revije (seveda samo Geo, Pisani list in Ciciban), pisarniški pribor, glasbene in računalniške zgoščenke, igrače, voščilnice, zemljevide… Iskalni moduli po katalogih so solidni, iščete lahko po tematskih sklopih, po zbirkah, naslovu in avtorju. Odločite se lahko, ali želite videti samo naslove s povzetki, ali želite videti samo naslove, naslove s povzetki, ali pa celostranske predstavitve s sliko naslovnice (ali pa plišastega medvedka, če si želite tega). Kar želite kupit, preprosto označite in na koncu vam program prijazno našteje izbrano ter vam postreže s končnim zneskom. Nato vpišite svoje podatke in nakup je opravljen. Plačila s kartico ni na voljo, a ker je to danes precej tvegano početje, jim tega ne gre zameriti. Plačali boste pač po povzetju. Zelo zanimiva opcija, ki je nisem zasledil nik jer drugje, je “obvestilo”. Tu si lahko izberete tematiko, ki vas zanima in založba vas bo prek elektronske pošte obveščala o vseh novostih, ki jih v zvezi s tem pripravljajo. Pohvalno! Ker so vse knjige slovenske, tudi nedokončana angleška različica strani ne moti preveč.

Novinar: Iztok Stržinar